Menu

Miksi perustin oman päiväkodin?

kinder1Olen jo pienenä halunnut opettaa lapsia. Leikin usein opettajaa ja kun oli aika hakeutua jatko-opintojen pariin, oli itsestään selvää, että halusin opiskella lastentarhanopettajaksi. Jo opiskeluaikana tein keikkatyötä erilaisissa päiväkodeissa ja huomasin, että toimintatavat poikkesivat erilaisten toimipisteiden välillä yllättävänkin paljon. Myöskin henkilökunnan sitoutumisessa olin havaitsevinani selkeitä eroja. Osa päiväkodeista oli sellaisia, joihin oli ilo mennä töihin, mutta osa taas oli sellaisia, että toivoin lähes koko työpäivän ajan, että selviäisimme päivästä ilman onnettomuuksia ja että työpäivä olisi pian ohi.

Halusin päiväkodin, jossa voin toteuttaa omia näkemyksiäni luovalla tavalla

Yksi suurimmista syistä perustaa oma päiväkoti oli se, että halusin luoda päiväkodin, jossa saisin käyttää hyviksi kokemiani lastenhoito ja -kasvatus metodeja. Halusin luoda päiväkodin, jossa lapsilla olisi hyvä olla ja jossa kiire ei leimaisi arkirytmiä liiallisesti. Tavoitteenani oli luoda päiväkoti, jossa ei taisteltaisi ylisuurten lapsiryhmien kanssa ja jossa olisi mukava itsekin tehdä töitä. Minulle oli tärkeää, että oma päiväkotini nojaisi tiettyihin minulle tärkeisiin arvoihin.

Edellä mainittujen syiden vuoksi olikin erityisen antoisaa päästä kirjoittamaan oman päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelmaa. Sain kirjoittaa siihen melko vapaasti omia ajatuksiani päiväkodin toimintaan ja tavoitteisiin liittyen. Olin innokas ja ajatuksia oli niin paljon, että osa niistä oli pakko karsia varhaiskasvatussuunnitelmasta, jotta siitä olisi tullut aidosti toteutettavissa oleva.

Halusin tilaisuuden kehittää omaa ammattitaitoani ja laittaa sen koetukselle

En ole ihminen, joka haluaisi mennä siitä mistä aita on matalin, vaan nautin itseni haastamisesta. Tästäkin syystä oman päiväkodin perustaminen sopi hyvin omiin suunnitelmiini, olihan se haasteellista. Päiväkodin perustamisen myötä pääsin tutustumaan moniin asioihin, joihin tavallinen lastentarhanopettaja ei juurikaan joudu kiinnittämään huomiota. Tällaiset asiat liittyivät esimerkiksi päiväkodin toimitilojen turvallisuuden suunnitteluun ja varmistamiseen sekä ruokailun hygieenisyyteen liittyviin asioihin.

Olen sitä mieltä, että oman päiväkodin perustaminen ja ylläpitäinen opetti reippaasti enemmän kuin toimiminen tavallisena lastentarhanopettajana toisen tahon omistamassa päiväkodissa. Opin erittäin paljon toiminnan suunnittelusta, päiväkotitilojen turvallisuuden suunnittelusta sekä monista yrittäjyyteen liittyvistä asioista. Päiväkodin ylläpitäminen oli sekä antoisaa että erittäin haastavaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *