Menu

Saavatko yrittäjät Suomessa riittävästi tukea ja arvostusta?

maxresdefault (42)Olen sitä mieltä, että yrittäjät ovat yhteiskunnan tärkeitä tukipilareita! Tarvitsemme yrittäjiä luomaan uusia työpaikkoja ja kehittämään yhteiskuntamme toimintaa. Tästä syystä olenkin sitä mieltä, että yrittäjäksi ryhtyviä henkilöitä olisi pikemminkin pyrittävä houkuttelemaan porkkanoin kuin rankaisemaan kepein sellaisia, jotka ovat yrityksissään epäonnistuneet. Mielestäni yrittäjille olisikin tarjottava entistä enemmän tukea sekä tehdä yrittäjäksi ryhtymisestä entistäkin helpompaa. Kynnystä ryhtyä yrittäjäksi pitäisi mielestäni alentaa kaikin mahdollisin tavoin. Toinen juttu sitten onkin, arvostetaanko yrittäjiä Suomessa riittävästi. Ajattelin pohtia näitä asioita lähemmin tässä postauksessa.

Millaista tukea yrittäjät voivat saada?

Jos suunnittelet yrityksen aloittamista, kannattaa ehdottomasti osallistua aloitteleville yrittäjille suunnattuun koulutukseen. Erilaisia koulutuksia on tarjolla ainakin suurimmissa kaupungeissa melko runsaasti. On tärkeää, että tiedät yritystoiminnan perusteet, osaat valita itsellesi sopivimman yritysmuodon, osaat markkinoida yrityksesi tuotteita tai palveluita ja tunnet kirjanpidon perusteet.

Joissakin tapauksissa aloittelevan yrittäjän on mahdollista saada starttirahaa yrityksen aloitusvaiheessa. Starttirahan suuruus ei ole kovin suuri, mutta se voi auttaa yrittäjää selviytymään kriittisestä aloitusvaiheesta. Valitettavan moni yritys nimittäin lopettaa toimintansa jo ensimmäisenä toimintavuotenaan ja harva yritys tuottaa voittoa ensimmäisenä vuonna. Yrittäminen vaatiikin kärsivällisyyttä sekä uskoa omaan osaamiseen.

Arvostetaanko yrittäjiä Suomessa?

Minulla on tunne, että toiset yrittäjät yleensä arvostavat suuresti toisia yrittäjiä, mutta tavalliset työntekijät saattavat usein kokea yrittäjät ahneiksi verenimijöiksi, joiden yrittämisen taustalla on ainoastaan rahanhimo. Onkin erityisen merkittävää, miten yrittäjän lähipiiri suhtautuu yrittämiseen. Jos lähipiiri on kannustava ja ymmärtää yrittäjyyden haasteet, on yrittäjällä huomattavasti paremmat mahdollisuudet onnistua kuin tilanteessa, jossa koko yrittäjän lähipiiri lyttää yritysidean jo sen alkumetreillä.

Usein unohdetaan, että yrittäminen vaatii runsaasti myös yrittäjän lähipiiriltä. Se vaatii yrittäjän läheisiltä joustavuutta ja ymmärrystä siitä, ettei yrittäjä välttämättä työskentele kello 8-16, vaan hänen työpäivänsä saattavat olla huomattavasti tätä pidemmät sekä epäsäännöllisemmät. Toisinaan yrittäjän lähipiiriltä saatetaan vaatia myös kykyä viheltää peli poikki, jos näyttää siltä, että yrittäjä itse on burn outin partaalla eikä itse tätä huomaa tai halua huomata. Työn takia ei koskaan kannata menettää omaa terveyttään – olipa sitten kyse fyysisestä tai psyykkisestä terveydestä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *